Demența Alzheimer – cinci sfaturi esențiale de îngrijire

02.04.2018

Îngrijirea unei persoane cu demență poate părea înfricoșătoare și extrem de solicitantă la început, dar secretul constă în atitudinea corectă asupra bolii și asupra persoanei pe care o îngrijiți. Învățând cât mai multe despre această paletă de boli care afectează toate compartimentele vieții într-un mod radical, veți avea un element de control extraordinar în îngrijirea unei persoane cu demență. În continuare, vă vom prezenta câteva sfaturi esențiale pentru înțelegerea și îngrijirea corespunzătoare a unei persoane cu orice formă de demență (Alzheimer, demență senilă, etc.):

1. Demența este mai mult decât pierderea memoriei – pierderile de memorie reprezintă simptomul clasic în demență, dar există situații în care afectarea personalității este mai puternică decât cea a memoriei (demența fronto-temporală). Chiar și când pierderea memoriei este cel mai evident și șocant simptom, vor exista și schimbări comportamentale, toane diferite și inexplicabile, atitudini noi care pot surprinde familia. De exemplu, o bunică liniștită de 80 de ani poate din senin să înceapă să folosească un limbaj de mahala. Halucinațiile și paranoia pot împiedica foarte mult îngrijirea, pentru că cei afectați vor avea impresia că toți cei din jur le doresc răul. În stadiile finale, majoritatea nu vor mai putea să se îmbrace sau să se hrănească independent, orice activitate cotidiană devenind străină.

2. Fiți realiști! În îngrijirea unei persoane dragi cu demență, orice amintire câștigată este o speranță în plus, dar din păcate, astfel de mici bătălii devin progresiv din ce în ce mai rare. Fiind o boală degenerativă, demența nu poate fi oprită, iar parcursul bolii va fi, mai devreme sau mai târziu, același, indiferent de situație. Succesul nu constă în prelungirea vieții unei persoane cu demență, ci în creșterea calității vieții. Încercați pe cât posibil să vă bucurați împreună de „zilele bune” și să aveți grijă mult mai mare în „zilele proaste”. Țineți minte: demențele, inclusiv Alzheimer, sunt boli ireversibile degenerative, pentru care nu există vindecare în momentul de față.

3.Empatizați activ! Îngrijirea de calitate începe cu empatie și compasiune. Orice interacțiune umană are la bază aceste calități esențiale, care în cazul persoanelor cu demență, fac diferența dintre realitatea noastră și realitatea lor. Gândiți-vă cum v-ați simți să nu știți unde sunteți și în ce an vă aflați, să fiți înconjurat de multe persoane care par că vă cunosc extrem de bine, dar dumneavoastră nu aveți idee cine sunt. Acestea sunt momentele în care trebuie să ajutați, să explicați și să încercați să înțelegeți ce este în sufletul acestor persoane.

4.Acceptați ajutor! Chiar dacă oferiți îngrijiri pentru cineva drag din familie sau în mod profesionist, nu vă dați înapoi de la a cere ajutor. Fie că este vorba de grupuri de susținere reciprocă în care doar discutați și înțelegeți că nu sunteți singurii care trec prin așa ceva, sau centre dedicate de îngrijire pentru persoanele cu demență, orice ajutor este de folos. Astfel de centre pot oferi îngrijire permanentă, psihologi specializați care să ajute la întreținerea funcțiilor psihice, fizioterapeuți, medici neurologi, etc. Studiile au arătat că o persoană cu boala Alzheimer în stadiu final are nevoie de alte 5 persoane pentru a primi o îngrijire corespunzătoare.

5.Plănuiți viitorul! Niciodată să nu vă obișnuiți cu perioadele bune, niciodată să nu credeți ca boala s-a oprit din progresie și că lucrurile vor rămâne așa, pentru că demența, din păcate, nu poate fi oprită. Asta înseamnă că, la un moment dat, trebuie să luați în calcul o îngrijire de specialitate pe care dumneavoastră nu o puteți oferi în propria locuință. Nevoile de îngrijire se vor înmulți și complica progresiv odată cu avansarea bolii, așa că trebuie să aveți planuri pentru a le oferi celor dragi o viață cât mai bună și liniștită în ciuda acestei boli nemiloase.